home

Vinner av Blå Fugl-prisen 2015

NRK Radioteatrets Blå Fugl deles i 2015 ut samtidig med Heddaprisen. Prisen går i år til Jan Gunnar Røise, for sin tolkning av rollen Winston, i George Orwells 1984. Produksjonen hadde premiere i november 2014.

Juryens begrunnelse 2015:

Blå Fugl 2015 går til en skuespiller som gir liv til en myte, til en figur alle på en eller annen måte kjenner til og som opptrer i et univers alle vet noe om, og mener noe om, nemlig til Winston Smith i 1984 av George Orwell.

Med sin godt utviklede teknikk og evne til innlevelse tar prisvinneren oss med og viser oss en interessant mann, en ensom og sammensatt Winston som er sterk og sårbar, som strever etter å leve et verdig liv i et totalitært uverdig samfunn.

Prisvinneren er en særegen stemme som gir denne rollen en varme den trenger, så vel som smerte, lengsel, frykt og sorg. Han har en sjelden evne til å kombinere muntlighet og presisjon, og når han i tillegg alltid har en liten latter eller et spørsmål bak og under, en egen evne til å porsjonere ut undertekst, gir han Winston en hemmelighet, som gjør at vi hele tiden vil vite mer om han.

Prisvinneren er en modig og generøs skuespiller, som gir og lytter, spør og byr på seg selv i arbeidet. Prisvinneren er en raus, blid, positiv, aktiv og god medspiller. Han er løsningsorientert og skapende. Han er en glede å ha i studio, ikke minst når han tar fram ukulelen, og gir til beste!

Årets prisvinner er JAN GUNNAR RØISE!

Gunhild Nymoen, konstituert teatersjef

Les mer på NRK.no.

Publisert: 14.06.15 20:00

NRK Radioteatrets Blå Fugl

Blå Fugl er Radioteatrets pris som siden 1985 er gitt til en skuespiller, instruktør, komponist eller dramatiker som har gjort en ekstraordinær innsats i Radioteatret i foregående år. Prisen er en statuett av kunstneen Hanne Heuch, samt Ibsens samlede verker på CD, spilt inn av Radioteatret.

Statuetten

Statuetten som deles ut er utformet av billedhuggere Nina Sundbye og representerer Hedda Gabler.

1984 av George Orwells

George Orwells klassiker. Winston Smith har minner. Hukommelsen hans fungerer fortsatt, stikk i strid med makthavernes retningslinjer. Han husker den kjærlige moren som ble hentet av politiet, faren som allerede var forsvunnet, og søsteren som døde av sult. Nå, 39 år gammel, oppsøker Winston områder hvor proletarene ham.

Hør hørespillet på P2 og nettradio.